Ще има ли открита война между САЩ и Иран? От началото

...
Ще има ли открита война между САЩ и Иран? От началото
Коментари Харесай

Няма да има открита война между Иран и САЩ - засега

Ще има ли открита война сред САЩ и Иран? От началото на годината това е въпросът, който господства в интернационалния информативен поток.
Обективно видяно война страна против страна в тази ситуация наподобява невъзможна. И главната причина е, че превъзходството на САЩ е прекомерно огромно – освен във военно отношение. Deutsche Welle към този момент пусна шаблонизиран разбор на това с какви военни запаси разполагат САЩ и с какви  Иран, но даже без него всеки с малко мозък в главата е наясно, че няма метод страната, която харчи най-вече в света за военно дело и то в пъти повече от идващите мастодонти като Китай и Русия, не може да се плаши от Иран. Това е все едно да има спор кой е по-добър всред Майкъл Джордан и Али Догани – вторият не сте го чували даже, нали?
Някой незабавно ще каже, че Иран не е просто коя да е страна, че там религията играе мощна роля, че фанатизмът може да е непредвидим. Със сигурност има истина в такива изказвания, само че историята от дълго време е посочила, че тези, които сеят фанатизъм, надалеч не са толкоз склонни да работят до дъно като фанатици. Например - взривяващите се атентатори-самоубийци в никакъв случай не са висши командири на съответните терористични структури. Касем Сюлеймани също надали е отивал в Багдад, с цел да се взриви в американското посолство – и " надали " е напряко едва казано. Тези, които дърпат конците, нормално са доста наясно какъв брой могат да си разрешат при такива обстановки, с цел да не ги оплетат непоправимо. И в никакъв случай не дават образец на мъченици, какъвто изискат от елементарното " пушчено месо ".
Допълнителна тежест в огромна война за Иран би било положението на иранската стопанска система. А то никак не е за завиждане – обезценяването на иранския риал най-ясно демонстрира какво става. Войните са скъпо занятие – когато си де факто в положение на хиперинфлация, голият фанатизъм няма да докара до триумф в открит конфликт.
В момента доста значимо изискване да няма спомагателна военна ескалация е дали въпреки всичко има потърпевши американци при иранските ракетни офанзиви от тази нощ. Защото в случай че има, Тръмп ще би трябвало да отвърне, с цел да не наподобява слаб, а това носи риск от лавинен резултат – един тип от дума на дума и... Поне към този момент обаче достоверна информация за ранени и/или починали американски военни няма. И несъмнено първите медийни реакции от страна на Иран сочат, че ракетните удари са част от мощен агитационен отговор – че режимът в Техеран не разрешава на никой да го притиска за нищо. Пропагандата обаче е предопределена за иранците и иракчаните – тези, които по-трудно биха могли да получат информация от повече източници и да се осведомят по-пълно за случилото се. А Техеран не отхвърли информацията, че в случай че в този момент САЩ не отвърнат, няма повече да нападна – още един явен знак какъв брой добре иранският режим си дава сметка какво би станало при директен конфликт.
Всичко това не значи, че тихата война, така наречен проски война и войната посредством медиатори в района няма да продължат. Иран достатъчно мощно се е настанил в Ирак посредством шиитските общности, които са по-големи от сунитите и това е по този начин от десетилетия. Така че Техеран може да " прави " политика посредством командвани от него милиции и да провежда военни акции – напряко казано атентати. За да може да повлияе на американската политика в района обаче, би трябвало да успее да вдигне цената за САЩ толкова, че Вашингтон да промени курса. В по-новата история до момента това става единствено след Виетнам – от този момент обаче и военните технологии се развиха прекалено много, а и дали Иран е подготвен на толкоз жертви, че да сложи САЩ във " виетнамско състояние "? Трудно е да се каже – само че е несъмнено, че в случай че има подобен курс, тогава към този момент заплахата от Трета международна война става сериозна – тъй като следствията ще ударят по доста повече страни и ще има (не)предвидими нови условия.
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР